9 tendințe cu privire la implicarea angajaților

9 tendințe cu privire la implicarea angajaților

9 tendințe cu privire la implicarea angajaților

Mediul de muncă modern evoluează. Abilitățile generice devin învechite. Tehnologia și mobilitatea forței de muncă deschid o nouă eră în ce privește implicarea angajaților. Pe măsură ce inteligența artificială (IA) continuă să avanseze, organizațiile sunt provocate să se adapteze la o piață a muncii în continuă schimbare.

Se conturează astfel nouă tendințe cu privire la implicarea angajaților în anii următori. Tocmai de aceea liderii de business trebuie să analizeze modul în care companiile pot folosi aceste tendințe pentru a avea o forță de muncă mai implicată și mai motivată.

Generalizarea modului de lucru hibrid

Disputa dintre susținătorii telemuncii și a celor care susțin revenirea la birou continuă. Modelele de lucru hibride vin ca un compromis, oferind flexibilitatea muncii de la distanță și menținând în același timp interacțiunile esențiale în persoană. Deoarece compania de consultanță și cercetare Gartner prevede o creștere semnificativă a adoptării muncii hibride, organizațiile trebuie să-și adapteze politicile, să implice angajații în luarea deciziilor și să stabilească așteptări clare de performanță pentru a asigura un mediu de lucru echilibrat și antrenant.

Programe de mentorat 360

Mentoratul ocupă centrul inițiativelor de învățare și dezvoltare organizațională (L&D), așa cum evidențiază sondajul L&D Global Sentiment 2022. Odată cu urcarea pe a patra poziție a mentoratului în lista priorităților de L&D, organizațiile își recunosc potențialul de a îmbunătăți dezvoltarea carierei și abilităților angajaților. Inițierea unui program de mentorat necesită obiective clare, criterii definite pentru mentori și pentru cei mentorați, sesiuni de formare și canale de comunicare eficiente. Încurajând un sentiment de susținere, programele de mentorat contribuie la o mai mare satisfacție în muncă și la redusă a personalului.

Programe holistice de well-being

Conștientizarea tot mai mare a impactului sănătății mintale asupra productivității determină organizațiile să-și extindă programele de well-being pentru a include o abordare holistică. De la resurse de sănătate mintală și formare financiară până la programe de inteligență emoțională și aranjamente flexibile de lucru, o strategie cuprinzătoare de bunăstare se adresează sănătății fizice, mentale, emoționale și sociale a angajaților. Investind în programe de sprijin pentru angajați și evaluând în mod continuu eficacitatea acestor inițiative, organizațiile își demonstrează implicarea față de bunăstarea holistică a angajaților.

IA crește experiența angajaților

Pe măsură ce inteligența artificială câștigă tot mai mult teren la locul de muncă, companiile orientate spre viitor folosesc puterea generativă a inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți experiența angajaților. Utilizarea inteligenței artificiale pentru a crea experiențe personalizate și semnificative se aliniază nevoilor diverse ale forței de muncă, făcând inițiativele de implicare mai relevante și mai de impact. Cu toate acestea, organizațiile trebuie să abordeze corect aspectele legate de confidențialitate atunci când folosesc datele personale pentru a personaliza beneficiile și experiențele, asigurând transparența și respectând drepturile de confidențialitate ale angajaților.

Munca orientată spre un scop autentic

Angajații de azi caută un scop autentic în munca lor, simțindu-se atrași de către organizații aliniate cu valorile și cauzele lor. Trecerea către munca orientată spre scop reflectă un angajament mai larg față de responsabilitatea socială corporativă. Pentru a crea o cultură orientată spre un scop care produce transformări pozitive în comunitate, organizațiile trebuie să-și definească valorile de bază și să implice activ angajații în luarea deciziilor. Comunicarea transparentă și indicatorii cheie de performanță (KPI) măsurabili sunt esențiali pentru a demonstra angajamentul față de o cauză semnificativă.

Inițiative de perfecționare și recalificare

Evoluția rapidă a cerințelor locului de muncă, condusă de automatizare și inteligența artificială necesită perfecționare și recalificare. Angajații acordă din ce în ce mai mult prioritate angajatorilor care oferă oportunități de învățare continuă și de dezvoltare a competențelor. Efectuând evaluări de competențe, creând planuri de învățare personalizate și implementând sisteme de management al trainingului, organizațiile pot păstra și implica angajații care caută oportunități de creștere. Inițiativele de recalificare nu numai că îmbunătățesc reținerea angajaților, ci și asigură viitorul organizației ca răspuns la nevoile în evoluție a companiei.

Implicarea bazată pe tehnologie

Aplicațiile de implicare a angajaților și soluțiile bazate pe inteligență artificială devin parte integrantă a managementului oamenilor. Aceste instrumente oferă hub-uri centralizate pentru comunicare, feedback și inițiative de implicare. Odată cu creșterea IA generative, organizațiile pot analiza datele privind implicarea pentru a obține informații utile, îmbunătățindu-și procesele de luare a deciziilor bazate pe date. Platformele virtuale pentru evenimentele angajaților și conferințele interactive conectează în continuare angajații la distanță și hibrid, stimulând un sentiment de apartenență la o comunitate.

Sustenabilitatea la locul de muncă

Locurile de muncă sustenabile câștigă în popularitate pe măsură ce angajații acordă prioritate angajatorilor preocupați de mediu. Reproiectarea spațiilor de lucru fizice, investițiile în surse de energie regenerabilă și furnizarea de training în domeniul sustenabilității contribuie la un loc de muncă aliniat cu valorile unei forțe de muncă conștiente rolul ei în plan social și de protejare a mediului. Implicarea per ansamblu a angajaților crește atunci când organizațiile implică activ angajații în inițiative de sustenabilitate, încurajând un simț comun al responsabilității.

Pachete inovatoare de beneficii

Pachetele inovatoare de beneficii depășesc ofertele tradiționale pentru a răspunde nevoilor diverse ale forței de muncă moderne. Prin colectarea feedback-ului, inclusiv prin programe de sprijin pentru sănătate mintală și educație financiară și prin evaluarea continuă a eficacității, organizațiile pot adapta pachetele de beneficii la preferințele individuale. Stimulentele pentru lucru la distanță, sprijinul pentru îngrijirea copiilor și politicile care acceptă animalele de companie contribuie la un set extrem de personalizat de avantaje care atrag și rețin talentele, sporind în cele din urmă implicarea angajaților.

În concluzie

Aceste nouă tendințe oferă o foaie de parcurs pentru organizațiile care doresc să crească implicarea angajaților în 2024. Companiile pot crea un loc de muncă care nu numai că se adaptează la nevoile în evoluție ale angajaților, ci și promovează o cultură a creșterii continue, a scopului și a sustenabilității.