Avantaje în managementul digital al riscului

Avantaje în managementul digital al riscului

Avantaje în managementul digital al riscului

De câte ori auzim cuvântul digitalizare există un subînțeles pozitiv. Știm că digitalizarea ajută companiile, angajații, guvernele, planeta. Și cu toate acestea, multe companii au trecut într-un ritm lent prin transformarea digitală, iar altele nici în al 12-lea ceas nu dau buzna să adopte digitalizarea.

Aceste companii cred că procesele manuale sunt încă adecvate pentru scopurile lor și nu doresc să facă față costurilor, întreruperilor de continuitate a activității sau nevoilor de angajare și formare asociate cu migrarea către un nou sistem sau proces digital.

Digitalizarea ajută procesele de gestionare a riscurilor

Ce pierzi? Ce câștigi dacă digitalizezi compania? Multe organizații nu și-au actualizat procesele de management al riscurilor și se bazează pe procese manuale de revizuire în ceea ce privește monitorizarea riscurilor și asigurarea conformității cu standardele de reglementare.

Acest sistem poate fi lent, implică duplicarea și redundanța între echipe și departamente și lasă mult loc erorilor umane. Îi reduce pe experții în domeniu la ”experți” în completarea foilor de calcul și răspunsul la e-mailuri. Aceștia nu efectuează munca strategică care ar duce organizația mai departe.

Digitalizând procesul de gestionare a riscurilor, companiile elimină enclavizarea echipelor și se asigură că acestea pot vorbi eficient între ele. Soluția digitală adecvată de gestionare a riscurilor va oferi o vizibilitate clară a amenințărilor actuale, precum și a remediilor necesare, scurtând timpul de răspuns necesar.

Caracteristicile soluțiilor digitale de management al riscului

Organizațiile pot utiliza unul sau mai multe instrumente software pentru gestionarea și atenuarea expunerii la riscuri. Unele dintre caracteristicile importante necesare unei soluții tehnologice pentru gestionarea riscului includ:

1. Evaluarea automată a riscurilor: Un sistem digital de management al riscului trebuie să ofere evaluări automate ale riscurilor în curs de desfășurare pentru riscurile identificate ale organizației, pe baza indicatorilor de risc monitorizați.

2. Prioritizarea riscurilor: Soluția ar trebui să includă capacitatea de a calcula apetitul pentru risc pentru fiecare risc previzibil, precum și impactul fiecărui risc și apoi prioritizarea planurilor de atenuare în consecință.

3. Raportarea riscurilor în timp real: Soluția trebuie să se integreze cu fluxuri de date în timp real, care ar putea include date precum notificări de întrerupere a sistemului, rapoarte de risc de și alte date specifice fiecărei industrii.

4. Interfață intuitivă pentru toți utilizatorii: O soluție digitală de gestionare a riscurilor trebuie să fie intuitivă pentru toți utilizatorii din toate funcțiile operaționale. Membrii echipei trebuie să poată seta cu ușurință mecanismele de declanșare, să răspundă la alerte și să adune date de analiză relevante pentru o evaluare ulterioară.

În concluzie

Într-o eră a incertitudinii, cu amenințările la adresa securității cibernetice tot mai mari, implementarea unei soluții corecte de gestionare a riscurilor este esențială pentru a asigura sustenabilitatea activității și creșterea oricărei companii. Alegând cu atenție o soluție digitală de management al riscului, compania va fi bine pregătită să profite de tehnologie pentru a se proteja de orice amenințare.