Capcana care-i pândește liderii de succes
Dacă ești CEO, ai rezultate, succes și ai ajuns exact în locul unde sperai să fii, felicitări! Urmează să te confrunți cu cea mai grea provocare de până acum: mulțumirea de sine. Altfel spus, să devii un CEO de succes este greu, dar să rămâi de succes este și mai greu.
Problema de a fi CEO de succes
Cercetările confirmă această provocare: mai mult de jumătate dintre companiile de pe lista Fortune 500 din anul 2000 au dat faliment, au fost achiziționate sau au încetat să mai existe în următorii 15 ani. Această perioadă de mijloc a mandatului de CEO, când concentrarea și energia investite pentru atingerea obiectivelor din primii ani a dat rezultate, este cea mai dificilă. Rațional, pericolul unei astfel de mulțumiri de sine este un concept simplu de înțeles.
Motivul pentru care se întâmplă acest lucru poate fi mai mult emoțional decât rațional. La un moment dat, ca CEO, ești autorul status quo-ului organizației. Acest lucru face mult mai dificil să evaluezi afacerea în mod obiectiv și să schimbi ceea ce funcționează.
De asemenea, odată cu succesul vine o încredere crescută în judecata proprie. „Problema de a fi CEO de mult timp,” spune James Gorman, CEO al Morgan Stanley, „este că toată lumea îți spune că ai toate răspunsurile. Este reconfortant pentru ego-ul tău, dar foarte periculos pentru rezultate.”
În rolul de CEO, dinamica este la fel de mult despre organizație cât și despre tine. Timpul a trecut, angajații s-au obișnuit să lucreze în noile moduri pe care le-ai stabilit cu echipa de management. Dacă nu continui să îmbunătățești procesele și să fii principalul motor al schimbării, organizația va deveni mulțumită de sine.
Deci, cum evită directorii generali mulțumirea de sine și mențin performanța ridicată? Nu avem o formulă magică, dar suntem încrezători că șansele cresc semnificativ prin îmbunătățirea agendei de învățare, adoptarea unei perspective externe, definirea următoarei etape de creștere și prin asigurarea viitorului organizației.
Măsuri pentru a nu deveni un blocaj pentru companie
Îmbunătățirea agendei de învățare
Ca CEO în primii ani de conducere, ai învățat mult. Conversațiile pe care le-ai avut cu clienți, angajați, consultanți, membri ai consiliului de administrație te-au ajutat să formezi strategia care a condus la succesul de care te bucuri astăzi. Acum primești solicitări de a-ți spune povestea și de a-ți împărtăși înțelepciunea cu alții. Deși aceste solicitări sunt bine meritate, dincolo de ele pândesc si pericolele. Poți câștiga premii; poți primi laude. Ceea ce este bine. Dar principalul tău job este să ai rezultate mai bune în fiecare an decât în anul precedent.
Soluția nu este să te retragi din angajamentele externe. Este să te asiguri că petreci mai mult timp ascultând, învățând și făcând conexiuni, în loc să vorbești despre succesele tale. Succesul tău de la început trebuie să-ți permită să delegi mai multe responsabilități echipei tale, ceea ce înseamnă că îți aloci mai mult timp în afara companiei – dar doar pentru lucruri care ajută afacerea să rămână competitivă.
Acest lucru implică participarea la conferințe de business, înțelegerea concurenților sau interacțiunea cu lideri de opinie. Informațiile primite sunt esențiale pentru a consolida succesul companiei pe baze agile, pentru a avea oameni de vânzări competitivi, și pentru a aduce noi idei de produse și servicii.
Adoptă o perspectivă externă
„Dacă ar fi să îți fie acordat din nou rolul de CEO, ce ai face diferit?”. Aceasta este o întrebare ipotetică pe care orice CEO ar trebui să și-o pună în mod regulat. Sigur, s-ar putea să te simți incomod să te prefaci că ești un outsider al companiei tale. Dar obiectivul nu este să subminezi ceea ce ai realizat; este să pui la îndoială ipotezele și să vezi oportunitățile cu alți ochi.
Un alt mod prin care un CEO poate păstra o perspectivă externă este să obțină feedback despre modul în care ceilalți îi percep abilitățile de conducere. Poate veni sub formă feedback-ului de 360 de grade sau prin dialoguri sincere cu echipa ta de conducere. Vei obține perspective valoroase care te ajută să devii un lider mai echilibrat.
Definește următoarea etapă de creștere
Din punct de vedere practic, primul tău rol ca CEO a fost să conturezi viziunea de creștere a companiei tale. Poate ai avut nevoie să duci compania spre o revenire la creștere. Sau poate ai urmărit o expansiune agresivă într-un domeniu nou. Oricare ar fi cazul, ai reușit să conduci compania pe „curbă S” – un model clasic de creștere care începe lent, accelerează rapid, apoi se stabilizează pe măsură ce valoarea strategiei este valorificată pe deplin.
Pe măsură ce organizația începe să prospere, continuă să împingi limitele, definind constant noi direcții de creștere pentru a menține impulsul. Aceasta implică, de obicei, un amestec de explorare a piețelor emergente, inovație continuă și adaptare la schimbările tehnologice și de consum. Prin implicarea activă a echipei în acest proces și prin ascultarea constantă a feedback-ului, reușești să menții compania pe o traiectorie ascendentă pe termen lung.
Asigură viitorul organizației
Un aspect esențial în evitarea mulțumirii de sine este pregătirea pentru crize inevitabile. Chiar și cele mai bine gestionate organizații se confruntă cu provocări neprevăzute, iar modul în care aceste crize sunt gestionate poate determina succesul sau eșecul pe termen lung.
Pregătește-ți compania pentru a trece cu bine prin crize prin evaluări regulate ale riscurilor și scenarii ipotetice. Insistă pe testarea periodică a planurilor de continuitate a afacerilor pentru a te asigura că organizația poate face față oricăror perturbări majore.
Subliniază importanța inovării continue și fii proactiv în identificarea și abordarea problemelor potențiale înainte ca acestea să devină crize majore.
În concluzie
Prin îmbunătățirea agendei de învățare, adoptarea unei perspective externe, definirea următoarei perioade de creștere și asigurarea viitorului organizației, directorii generali pot gestiona cu succes mediana mandatului lor, evitând capcanele mulțumirii de sine și asigurând performanțe ridicate pe termen lung.

Florentina Șușnea este Managing Partner în cadrul companiei PKF Finconta. Experiența ei profesională de peste 26 de ani cuprinde domeniile de audit statutar și IFRS, consultanță fiscală, probleme de rezidență fiscală, restructurare financiară și fiscală, documentație și politici de Transfer Pricing, fuziuni și divizări, M&A, expertize judiciare, contabile și fiscale, due diligence de achiziții. Florentina este membru acreditat al următoarelor organizații profesionale: Camera Consultantilor Fiscali, Camera Auditorilor Financiari din România, Camera Expertilor și Contabililor Autorizați din România si Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists. A absolvit Facultatea Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice, București, Facultatea de Drept din cadrul Universității ”Titu Maiorescu”, programul MBA de la Tiffin University din SUA, este doctor în economie și a urmat numeroase cursuri naționale și internaționale în domeniul fiscal. florentina.susnea@pkffinconta.ro