Cum îl sprijină directorul financiar pe directorul general?

Cum îl sprijină directorul financiar pe directorul general?

Cum îl sprijină directorul financiar pe directorul general?

De când rolul directorului financiar a câștigat o importanță tot mai mare, relația dintre titularul acestui rol și directorul general se transferă într-una de parteneriat. Construirea unei relații puternice între directorul financiar si cel general devine crucială pentru succesul oricărei organizații.

Întrebarea este cum și mai ales ce-și dorește un director general (CEO) de la un director financiar (CFO)? Iată câțiva pași cheie prin care un CFO poate sprijini un CEO.

Susține încrederea și respectul reciproc

Încrederea și respectul sunt fundamentul oricărei relații puternice. Atât CFO, cât și CEO-ul trebuie să demonstreze încredere și respect reciproc cu privire la expertiza, raționamentul și capacitățile de luare a deciziilor.

Fiecare în parte și împreună, aceștia trebuie să susțină cultura transparenței și integrității, în care toți membrii echipei se simt confortabil să-și împărtășească perspectivele și să se provoace reciproc în mod constructiv.

Un procent masiv, 98% dintre directorii financiari care consideră că au relații „foarte puternice” cu CEO-ul spun că se simt confortabili să aducă în discuție probleme dificile. Fără încredere, unui CFO îi va fi greu să construiască o relație solidă cu CEO-ul sau cu oricine altcineva.

Într-un mediu de susținere, integritate și încredere, atunci când se întâmplă ca cineva să greșească este îndrumat să discute onest și să își asume greșeala pentru a o corecta. Un astfel de CFO este pregătit să facă mai mult decât și-a luat angajamentul și construiește fundația încrederii dintre el și CEO.

Stabilește o comunicare deschisă

Comunicarea eficientă este esențială pentru o relație puternică. Un CFO care înțelege aceste aspecte încurajează comunicarea deschisă și frecventă cu CEO-ul, asigurându-se că ambii împărtășesc date, idei, preocupări și își dau feedback.

Întâlnirile programate în mod regulat le oferă CEO-ului și CFO-ului oportunitatea de a discuta chestiuni importante. Tocmai de aceea 89% dintre directorii financiari au răspuns într-un sondaj realizat de Valoria că trăsătura de leadership pe care o apreciază cel mai mult este onestitatea. Aceasta înseamnă să fie mereu într-o comunicare directă și transparentă cu CEO-ul și cu ceilalți colegi.

În orice companie mare sau mică este important ca CFO-ul să poată comunica probleme complexe în termeni simpli, și să facă întotdeauna eforturi pentru a menține un dialog deschis și onest.

Cunoaște modelul de business și piața

Directorii financiari trebuie să înțeleagă în detaliu operațiunile și strategia companiei. Trebuie să fie familiarizați cu modul în care funcționează fiecare departament al companiei. Să înțeleagă direcția în care se îndreaptă compania și cum intenționează echipa de conducere să ajungă acolo.

Managerii apreciază directorii financiari care sunt familiarizați cu modul în care funcționează diversele departamente ale companiei, pe lângă gestionarea datelor și a aspectelor financiare ale companiei, mai ales cu privire la modul în care fiecare dintre planurile lor se încadrează în obiectivele mai mari ale companiei.

Construirea de relații de încredere cu ceilalți membri ai echipei este esențială pentru ca CFO-ul să poată afla despre potențialul companiei, despre planurile de extindere sau despre provocările care stau în calea realizării obiectivelor.

Chestionează status quo-ul și facilitează schimbarea

CEO-ul nu se așteaptă ca CFO-ul să fie un harnic supus al situației actuale, ci se așteaptă ca directorul financiar să vorbească și să sprijine progresul companiei în direcția unui viitor mai profitabil. De exemplu, dacă datele nu susțin un anumit plan, să analizeze abordări alternative. CFO este adesea responsabil de analiza scenariilor alternative în cadrul unei afaceri, fie că este vorba de investiții sau de managementul financiar.

Un domeniu al organizației în care CFO poate influența schimbarea pozitivă este utilizarea de noi tehnologii pentru a îmbunătăți procedurile și a crește productivitatea colegilor din departamentul pe care îl conduce. Directorii financiari trebuie să fie pregătiți să implementeze noi tehnologii, deoarece automatizarea și tehnologia avansează mereu.

Devine un partener de încredere in luarea deciziilor

Directorul general (CEO) are nevoie de directorul financiar (CFO) ca partener strategic în gestionarea afacerii și consilier atunci când ia decizii importante. Cea mai mare prioritate a unui CFO va fi maximizarea performanței afacerii. CEO-ul îi va evalua CFO-ului potențialul ca partener strategic de afaceri.

Cum îl poate convinge un director financiar pe CEO că este mai mult decât capabil să fie la înălțime? Se concentrează pe strategie și pe cifre, venind cu soluții de automatizare a sarcinilor rutiniere, face planificarea strategică, își cultivă și exprimă abilitățile de leadership. Susține creșterea profesională a angajaților oferind oportunități de formare, coaching și mentorat.

Construirea unei relații puternice între CFO și CEO necesită timp și efort. Ambii trebuie să se angajeze să promoveze un mediu de colaborare și încredere. Urmând acești pași, directorul financiar pune bazele unui parteneriat de succes cu directorul general, care conduce la creșterea și succesul companiei.