Cum să fii un manager financiar eficient

Cum să fii un manager financiar eficient

Cum să fii un manager financiar eficient

Una dintre cele mai importante responsabilități ale unei companii este gestionarea finanțelor. O decizie greșită și compania ar putea suferi pierderi financiare semnificative. Dar și determinarea celui mai bun mod de a maximiza profiturile poate propulsa compania în topul celor mai performante companii.

Echipele de conducere se bazează adesea pe managerii financiari pentru a crea rapoarte și pentru a efectua analize financiare înainte de a lua decizii de afaceri. De aceea fiecare companie are nevoie de un manager financiar foarte competent.

Managementul financiar este o profesie în continuă evoluție. Noi tehnici, instrumente și tehnologii devin disponibile, iar cele vechi trebuie actualizate sau eliminate. Este nevoie de învățare continuă pentru a deveni un foarte bun manager financiar, ai multe de făcut și parcă nu-ți ajunge timpul. Iată câteva tehnici utile care pot oferi managerilor financiari o eficiență mai bună:

Planificare clară

Elaborarea de planuri clare și punerea în acțiune a acestor planuri cu acuratețe maximă este cerința majoră pentru a obține ceva profitabil. Pentru managerii financiari este necesar să cunoască structura completă a muncii și apoi trebuie să facă planuri în consecință care pot aduce cel mai bun nivel de stabilitate pentru organizație. Planificarea ar trebui să acopere fiecare detaliu privind funcționarea fluentă a afacerii și cerințele acesteia. Primul obiectiv al managerului financiar este să pregătească o diagramă care să abordeze orice complicație apărută în fluxul de lucru.

Scanarea poziției financiare

Monitorizarea zilnică a progresului financiar este foarte necesară pentru ca managerii financiari să obțină un flux mai bun. Ar trebui să sondeze aleator fiecare mică activitate financiară a organizației. Zilnic, personalul financiar trebuie să cunoască banii disponibili în bancă, vânzările efectuate și nivelul stocului actualizat. Poziția actuală a afacerii trebuie verificată cu planificarea efectuată la fiecare sfârșit de lună pentru a obține o imagine clară a productivității și a aspectelor care necesită îmbunătățiri.

Menținerea fluxului de numerar

Menținerea fluxului de numerar este una dintre cerințele majore pentru supraviețuirea unei afaceri și creșterea acesteia. Managerii financiari trebuie să ofere stabilitate unei afaceri prin echilibrarea veniturilor cu timpul și costurile. O afacere poate suferi din cauza întârzierilor la plată a clienților. Facturile trebuie clarificate cu acuratețe maximă și trebuie emise rapid pentru a obține un flux de numerar mai bun. Un sistem computerizat adecvat pentru menținerea creditului este foarte important pentru a ține evidența conturilor clienților. Un comportament contabil nesistematic poate duce chiar la pierderi de bani în cazul în care un manager financiar nu este clar cu oricare dintre înregistrările vreunui client.

Cunoașterea sistemului de taxare

Un manager financiar trebuie să fie foarte precis în ceea ce privește impozitele și termenele limită ale acestora. Declarațiile fiscale trebuie depuse, iar plățile trebuie efectuate înainte de termenele limită pentru a evita pierderea de bani rezultate din penalități și dobânzi. Este mai bine să absorbi astfel de pierderi mici în planificare, ca să poată dezvălui rezultate mai bune pentru organizație, relevante dezvoltării și aprecierii valorii ei de piață. Statutul unei companii stă mult în mâinile managerului financiar. Cu cât managerul financiar este mai fluent în gestionarea taxelor, facturilor și plăților, cu atât mai mult companiile câștigă valoare de piață.

Facilitarea eficienței

Este responsabilitatea unui manager financiar să verifice dacă resursele disponibile folosesc cel mai bine capitalul. Una dintre cele mai simple tehnici de reducere a costurilor este de a face echipamentele actuale mai eficiente. De asemenea, un director financiar trebuie să cunoască și să rezolve performanțele infrastructurii tehnice, cum ar fi cea a aparatelor de aer condiționat, lumini, gadget-uri de birou etc. la intervale regulate cu costuri minime. Controlul stocurilor este esențial pentru ca orice afacere să folosească cât mai bine numerarul disponibil.

Rezolvarea incertitudinilor

Există câteva recomandări profesionale care pot ajuta o afacere să rezolve aceste micile incertitudini cu mult înainte să devină mari probleme. Vizarea fluxului de numerar și gestionarea stocurilor devine prioritare pentru momentul în care apare orice incertitudine. Suficientul numerar și stocul stabil pot îmbunătăți acțiunile. Fiecare companie se confruntă cu circumstanțe tipice, iar managerul financiar este responsabil pentru a lua cele mai potrivite decizii pentru îmbunătățirea situației la acel moment.