Foaie de parcurs pentru transformarea „financiarului”
Într-o companie, atunci când vine vorba de facturi, salarii sau alte chestiuni legate de bani, auzi cel mai des expresia “vorbește la financiar”. Acest ”vorbește” înseamnă că urmează o relaționare cu o persoană care accesează un sistem informatic în baza unui protocol de acces.
Dar “financiarul”, alcătuit din oameni, tehnologie și procese, trebuie să țină pasul cu transformările mediului de operare al companiei. De aceea trebuie avute în vedere o serie de măsuri, care pot include după cum urmează:
Definirea corectă a țintelor și obiectivelor
Stabilirea corectă a țintelor este esențială pentru a ști unde vrei să ajungi. Unele companii ar putea opta pentru dezvoltarea raportării financiare și managementului financiar. Altele ar putea să se concentreze pe automatizarea și agregarea datelor din surse diverse pentru accelerarea proceselor de prognoză și de planificare. Definirea țintelor și obiectivelor înseamnă să-ți reprezinți succesul prin intermediul unei liste de livrabile și îmbunătățiri ale fluxului de lucru.
Evaluarea și identificarea decalajelor
Echipele de management trebuie să aibă o abordare imparțială pentru a putea analiza obiectiv starea actuală a funcțiunii financiare și să identifice ce lipsește, ce nu funcționează optim, ce este de eliminat, etc. Identificarea oportunităților în timp ce sunt descoperite cele mai mari zone de îmbunătățire trebuie să aducă claritate echipei de management pentru a trasa acea cale de urmat care va avea ca rezultat cel mai mare beneficiu pentru companie.
Dezvoltarea un cadru de lucru eficient
Dacă atingerea noilor ținte necesită resurse suplimentare sau responsabilități extinse pentru cei din cadrul departamentului financiar, aceștia trebuie să aibă o structură bine-definită în care să lucreze. Structura este cheia pentru maximizarea potențialului funcției financiare. Fiecare angajat din echipa financiară trebuie să aibă roluri și responsabilități specifice care să permită următoarei persoane din fluxul de lucru să își îndeplinească rezultatele.
Va trebui să asigurați o sincronizare adecvată între echipele contabile și cele de planificare financiară și analiză. Contabilitatea măsoară performanța cu acuratețe în timp ce planificarea oferă managementului cea mai directă valoare, deoarece oferă o perspectivă și analiză asupra inițiativelor viitoare, necesare pentru ca compania să se dezvolte.
Crearea de procese financiare scalabile
Abordarea coerentă a transformării departamentului financiar este ceea ce face diferența dintre o funcțiune financiară bună și una excepțional de bună. Procesele financiare scalabile sunt soluția pentru a produce livrabilele necesare prin fluxuri de lucru ce pot rezista testului de creștere într-un ritm rapid.
Cel mai des întâlnit exemplu sunt procesele anuale de bugetare. Colectarea informațiilor de la fiecare șef de departament, agregarea acestora în bugetul colectiv al companiei aduce multe blocaje. De la metoda de colectare, la respectarea șabloanelor foilor de calcul, la timpii diferiți de trimitere și multe altele, toate aceste procese trebuie să fie scalabile, pentru a se plia pe ritmul de creștere al companiei.
Adoptarea tehnologiilor relevante
Tehnologia prăfuită și instrumentele depășite nu susțin mediu de lucru colaborativ. Le lipsesc standardele necesare de control al versiunilor și folosirea lor predispune la erori manuale. Instrumentele și tehnologia de planificare și analiză financiară trebuie să fie suficient de robuste pentru a extinde analiza datelor, dar nu atât de complexe încât doar 1-2 experți din echipă să le poată folosi.
Pentru a realiza o transformare financiară fructuoasă, adoptarea și implementarea de soluții software moderne, asociate cu cele mai bune practici financiare, de contabilitate, planificare și analiză, este cea mai simplă cale de urmat.
Analiza și comunicarea obiectivelor
Obiectivele funcției financiare trebuie să reflecte obiectivele companiei. Lucrând cu un set integrat și clar de metrici financiare și operaționale, conversațiile la nivel de executiv devin productive. Acesta este rezultatul unui ”motor financiar” al companiei care funcționează foarte bine.
Deoarece funcția financiară are ca rol să informeze și să ghideze discuțiile de luare a deciziilor, nu doar abilitățile tehnice ci și cele interpersonale trebuie să facă parte din repertoriul fiecărui director financiar. Cu cât analiza și recomandările lui sunt înțelese mai clar, cu atât vor avea mai mult impact eficient.
Florentina Șușnea este Managing Partner în cadrul companiei PKF Finconta. Experiența ei profesională de peste 26 de ani cuprinde domeniile de audit statutar și IFRS, consultanță fiscală, probleme de rezidență fiscală, restructurare financiară și fiscală, documentație și politici de Transfer Pricing, fuziuni și divizări, M&A, expertize judiciare, contabile și fiscale, due diligence de achiziții. Florentina este membru acreditat al următoarelor organizații profesionale: Camera Consultantilor Fiscali, Camera Auditorilor Financiari din România, Camera Expertilor și Contabililor Autorizați din România si Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists. A absolvit Facultatea Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice, București, Facultatea de Drept din cadrul Universității ”Titu Maiorescu”, programul MBA de la Tiffin University din SUA, este doctor în economie și a urmat numeroase cursuri naționale și internaționale în domeniul fiscal. florentina.susnea@pkffinconta.ro