Inteligența artificială în industria financiară

Inteligența artificială în industria financiară

Inteligența artificială în industria financiară

Inteligența Artificială (AI) generează o preocupare colectivă legată de impactul transformării pe care o produce în multe domenii. Vedem cum, și pentru această transformare, există susținători frenetici ai noului și paseiștii ai lui “cât de bine era înainte”. Între acest două extreme se găsesc destul de puține poziții echilibrate.

1. Beneficiile folosirii AI în industria financiară

E drept această poziționare diferă și în funcție de industria din a cărei punct de vedere se vorbește. Dacă vorbim din punctul de vedere al industriei financiare beneficiile pe care le aduce AI sunt următoarele:

a. Optimizarea eficienței operaționale

În ce mod se poate obține acest beneficiu cu ajutorul AI? Prin automatizarea proceselor de colectare a datelor și îmbunătățirea capacităților de luare a deciziilor. De exemplu, o soluție bazată pe inteligență artificială poate modela riscul de credit al unei companii prin predicția performanței acesteia în diferite condiții de piață.

Acest tip de analiză avansată poate ajuta o companie să evite greșelile costisitoare și să ia decizii mai bune. Statisticile arată că în România, până în prezent, aproximativ 30% din companiile financiare au adoptat deja tehnologii bazate pe AI, acestea raportând o eficiență operațională îmbunătățită.

b. Luarea mai rapidă a deciziilor

Sistemele tehnologice asistate de inteligență artificială pot ajuta băncile să ia decizii mai bune, anticipând care împrumuturi vor fi acordate, mai repede decât oamenii. Aceste sisteme le permit să renegocieze sau să lichideze împrumuturile fără a afecta bilanțul general. În România, peste 35% din bănci folosesc AI pentru a accelera procesul de luare a deciziilor, potrivit unor rapoarte recente.

c. Modelarea financiară îmbunătățită

Inteligența artificială poate ajuta investitorii să ia decizii informate cu privire la performanța unei companii și perspectivele pe termen lung. De asemenea poate îmbunătăți acuratețea analizelor și poate oferi mai multe opțiuni pentru investitori, precum și făcând aceste analize mai accesibile tuturor tipurilor de investitori. Conform datelor recente, aproximativ 25% din investitorii din România folosesc soluții de inteligență artificială pentru a îmbunătăți procesul de modelare financiară.

2. Riscurile folosirii AI în industria financiară

Știm cu toții că orice tehnologie vine cu o serie de limitări și ridică anumite riscuri. Când vorbim despre riscurile folosirii AI în industria financiară, acestea includ:

a. Potențiale breșe de date

IBM estimează costul mediu al unei astfel de breșe în siguranța datelor la 4,24 milioane de dolari, ceea ce reprezintă un apogeu al ultimilor 17 ani. Datele deținute de instituțiile financiare sunt foarte valoroase și orice scurgere ar putea avea consecințe grave nu numai pentru companie, ci și pentru clienții săi. Organizațiile financiare trebuie să se asigure că dispun de măsuri de securitate adecvate înainte de a adopta tehnologii bazate pe inteligența artificială.

b. Erorile de algoritmi

Inexactitatea algoritmilor este o preocupare majoră pentru cei care-I adoptă, 50% acordând prioritate responsabilității IA și 32% abordând corectitudinea. Prejudecățile sau erorile algoritmice se pot strecura în sistem din cauza datelor incomplete sau a factorilor umani, ceea ce duce la decizii negative legate de finanțare. Modelarea inadecvată a algoritmului poate duce, de asemenea, la incapacitatea sistemului de a se adapta la noile intrări, iar lipsa întreținerii sistemului poate duce la o deviere a conceptului.

c. Lipsa trasabilității

Deciziile luate de algoritmii de AI pot fi dificil de înțeles sau de urmărit, ceea ce poate crea probleme atunci când este necesar să se explice de ce anumite decizii au fost luate. Aceasta poate fi o problemă semnificativă în sectorul financiar, unde reglementările stricte necesită adesea o transparență totală în procesele decizionale. Mai mult, deoarece implementarea strategică a tehnologiilor bazate pe AI este granulară și țintită, adoptarea sistemelor inteligente necesită o înțelegere a valorii și o strategie pentru măsurarea performanței, asigurarea talentului și scalarea sistemului.

În concluzie

Deși pot exista temeri în ceea ce privește adopția tehnologiilor bazate pe AI, este clar că acestea au capacitatea de a aduce un plus de valoare în sectorul financiar. Totuși, este esențial să se acorde o atenție sporită aspectelor de securitate și de implementare pentru a asigura o tranziție cât mai lină și eficientă. Asigurarea unui echilibru între beneficiile și riscurile asociate cu AI va fi, probabil, o provocare cheie pentru industria financiară în anii următori.