model audio
Pe 8 octombrie 2021, Organizația pentru Economie Cooperare și Dezvoltare (OECD) au adus reforme majore ale sistemului fiscal internațional în legătură cu Pilonul 1 – Provocări fiscale care decurg din digitalizarea economiei și Pilonul 2 – Rata minimă de impozitare globală.
Secretarul general al OECD, Mathias Cormann, a numit această reformă drept o victorie majoră pentru un multilateralism eficient și echilibrat.
Pilonul 1 urmărește să asigure o distribuție mai corectă a profiturilor între țări. Prin această reformă se vor aloca din nou profiturile din țările de origine pe piețele unde se desfășoară activități comerciale, indiferent dacă firmele au o prezență fizică acolo.
Pilonul doi introduce o rată minimă a impozitului pe profit global stabilită la 15%. Noua rată minimă de impozitare se va aplica companiilor cu venituri mai mari de 750 de milioane EUR și se estimează că va genera anual venituri fiscale suplimentare de aproximativ 150 miliarde de dolari.
Cadrul de mai sus, susținut de 136 de țări, inclusiv de România, urmărește să asigure o cotă echitabilă a taxelor pentru țările din care câștigă venituri multinaționalele și companiile digitale globale precum Netflix, Google, Facebook.
Această reformă fiscală încearcă să realoce peste 125 de miliarde de dolari provenite din profiturile a aproximativ 100 dintre cele mai mari și mai profitabile companii multinaționale globale către țările din întreaga lume, asigurându-se că acestea firme plătesc o cotă echitabilă din impozit acolo unde operează și generează profituri.
Soluția cu doi piloni va fi prezentată la reuniunea miniștrilor de finanțe G20 de la Washington DC, din 13 octombrie 2021 și apoi la sumitul liderilor G20 de la Roma de la sfârșitul lunii. Țările își propun să semneze o convenție multilaterală în anul 2022, care să intre în vigoare în anul 2023.