Puterea leadershipului transformațional
Leadership-ul transformațional este acel stil de conducere care se concentrează pe inspirarea și împuternicirea angajaților pentru a-și atinge întregul potențial. Acest stil de conducere este caracteristic liderilor carismatici, vizionari și capabili să inspire și să motiveze membrii echipei pentru a performa la nivel de excelență.
Liderii transformaționali se concentrează pe crearea unei viziuni îndrăznețe pentru întreaga organizație și pe alinierea membrilor echipei la acea viziune. Apoi își inspiră colegii să fie creativi, inovatori și să gândească în afara uzanțelor pentru a găsi noi soluții la probleme. De asemenea oferă sprijin pentru ca toți oamenii din echipă să-și dezvolte competențele.
Ce caracteristici au în comun liderii transformaționali?
1. Sunt o sursă de inspirație
Liderii transformaționali își inspiră și își motivează colegii comunicând o viziune clară a viitorului dorit și provocându-i să o realizeze. Folosesc un limbaj și imagini puternice pentru a crea entuziasm și dorință pentru atingerea obiectivului comun și își încurajează colegii să gândească creativ și să își asume riscuri.
Acești lideri nu se rezumă doar la a-și inspira colegii cu viziunea lor, dar sunt și surse de inspirație prin acțiunile lor de zi cu zi. Eu au un angajament puternic față de obiectivele și valorile organizației, oferindu-le oamenilor un exemplu concret de comportament pe care să îl urmeze. Știu că exemplul propriu este cel mai puternic mesaj pe care îl pot transmite.
2. Sunt adepții gândirii critice
Liderii transformaționali își încurajează colegii să pună la îndoială presupunerile, să evite prejudecățile, să gândească critic și să exploreze idei noi. Ei creează un mediu în care inovația este apreciată și recompensată și își provoacă membrii echipei să vină cu mereu soluții noi, creative la problemele vechi din companie.
Și pentru că nu doar încurajează gândirea critică, dar o folosesc, pot identifica soluții neconvenționale la problemele complexe cu care se confruntă organizația. Acești lideri sunt deschiși la perspective noi și sunt capabili să abordeze provocările din diferite unghiuri, promovând astfel inovația și având un impact semnificativ asupra succesului organizației.
3. Sunt atenți la situațiile specifice
Liderii transformaționali recunosc că fiecare coleg are aptitudini, aspirații, puncte forte și puncte slabe unice. Ei oferă suport și coaching individualizat pentru a ajuta oamenii să-și dezvolte competențele și creează oportunități de creștere și dezvoltare personală pentru toți membrii echipei.
Ei înțeleg că oamenii sunt individualități unice cu potențial propriu. În acest sens, ei acționează ca mentori, ajutându-i pe colegii lor să-și dezvolte abilitățile și competențele. De asemenea, își adaptează stilul de comunicare și de conducere la nevoile și aspirațiile fiecărui membru al echipei, oferind răspunsul potrivit pentru fiecare situație.
4. Sunt modele de urmat
Liderii transformaționali sunt modele pentru colegii lor, întruchipând valorile și comportamentele pe care doresc să le vadă la alții. Sunt de încredere, etici și autentici și își inspiră adepții să le urmeze exemplul. Ei demonstrează prin propriul exemplu că valorile și comportamentele pe care le promovează sunt nu doar viabile, dar și esențiale pentru succesul organizației. Prin comportamentul lor, ei stabilesc un standard de excelență pentru toți cei din jur.
Liderii transformaționali reușesc să motiveze și să îndrume membrii echipei astfel încât aceștia să își depășească propriile limite și să obțină rezultate remarcabile. Ei se așteaptă la mai mult și îi provoacă pe cei din echipa lor să atingă performanțe superioare.
Ce poți face pentru a deveni un lider transformațional?
Dezvoltarea ca lider transformațional are numeroase avantaje. Potrivit specialiștilor în psihologie organizațională, organizarea de cursuri de dezvoltare a abilităților de leadership sunt necesare, dacă nu obligatorii. În România este o tendință de creștere a investițiilor în formarea liderilor transformaționali, această abordare fiind văzută ca o investiție esențială în viitorul companiilor. Iată ce poți face pentru a deveni lider transformațional:
- Să ai o viziune clară despre viitorul dorit: Trebuie să-i inspiri pe ceilalți să-ți împărtășească viziunea, ceea ce înseamnă că trebuie să crezi și tu cu fermitate în ea.
- Să înveți să comunici eficient: Folosește-ți abilitățile de comunicare pentru a-ți exprima viziunea și obiectivele în mod clar și persuasiv. Ascultă preocupările și ideile colegilor și încurajează dialogul deschis.
- Să construiești relații solide: Fă-ți timp pentru a-ți cunoaște oamenii din echipa ta. Arătă-ți interesul pentru obiectivele și aspirațiile lor și oferă-le sprijin și încurajare pe măsură ce lucrează pentru a le atinge.
- Să dau autonomie decizională: Încurajează-ți membrii echipei să-și asume rezultatele muncii și să ia decizii în mod autonom. Oferă-le resursele și sprijinul de care au nevoie pentru a reuși.
- Să oferi feedback pentru dezvoltare: Oferă în mod periodic membrilor echipei tale coaching și feedback pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească abilitățile și să-și transforme potențialul în valoare. Creează oportunități de învățare și creștere și sprijină obiectivele de dezvoltare ale membrilor echipei tale.

Florentina Șușnea este Managing Partner în cadrul companiei PKF Finconta. Experiența ei profesională de peste 26 de ani cuprinde domeniile de audit statutar și IFRS, consultanță fiscală, probleme de rezidență fiscală, restructurare financiară și fiscală, documentație și politici de Transfer Pricing, fuziuni și divizări, M&A, expertize judiciare, contabile și fiscale, due diligence de achiziții. Florentina este membru acreditat al următoarelor organizații profesionale: Camera Consultantilor Fiscali, Camera Auditorilor Financiari din România, Camera Expertilor și Contabililor Autorizați din România si Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists. A absolvit Facultatea Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice, București, Facultatea de Drept din cadrul Universității ”Titu Maiorescu”, programul MBA de la Tiffin University din SUA, este doctor în economie și a urmat numeroase cursuri naționale și internaționale în domeniul fiscal. florentina.susnea@pkffinconta.ro