Repoziționarea liderului financiar
Este repoziționarea liderului financiar una dintre consecințele schimbărilor majore aduse de digitalizarea accelerată din companii?
Leadership-ul financiar ajută organizația să-și îmbunătățească sănătatea financiară și să ia decizii financiare care să o îndrepte spre succes. Din când în când, directorii financiari afirmă că leadership-ul financiar este exact ceea ajută compania să-și crească profitabilitatea.
Ce este important acum pentru liderii financiari
Ce este leadership-ul financiar? Sprijinirea deciziei strategice a directorului general de către managerii financiari și contabili pentru creșterea profitabilității și valorii companiei.
De ce este leadership-ul financiar important în business? Pentru că asigură un puternic avantaj competitiv.
Repoziționat în acest fel, „financiarul” iese din zona funcțională a contabilității de tip intrări-ieșiri și se mută spre zona strategică a corelațiilor dintre multiplii indicatori care să fundamenteze decizia de business.
Astfel, directorul financiar urcă la alt nivel de importanță: de la o funcțiune a cărui rol era discret recunoscut, ajunge pe același palier de importanță cu directorul operațional și cel comercial.
Leadership-ul financiar pune un accent puternic pe analiza financiară. Cu ajutorul acesteia, directorii financiari pot îmbunătăți vizibilitatea, pot anticipa nevoile în continuă evoluție și pot obține o privire mai aprofundată asupra sănătății financiare a companiei.
Caracteristicile unui bun lider financiar
Pentru a excela ca lider financiar, directorii financiari trebuie să aibă următoarele caracteristici:
- Expertiză tehnologică: Abilitățile profesionale sunt excelente, dar nu înseamnă mare lucru fără o înțelegere solidă a celor mai noi și mai relevante tehnologii. Liderii financiari trebuie să fie cunoscători de RPA, blockchain, machine learning, inteligența artificială și alte tehnologii care pot impacta modul în care funcționează compania pentru care lucrează.
- Abilități avansate de planificare: Planificarea strategică stabilește prioritățile, întărește excelența operațională și face posibil ca toată lumea din cadrul unei organizații este concentrată pe aceleași obiective. Liderii financiari trebuie să fie capabili să dezvolte planuri strategice și să le modifice pe măsură ce o companie crește.
- Abordare colaborativă: Liderii financiari trebuie să stabilească și să mențină relații puternice cu liderii diferitelor departamente din cadrul companiei. La urma urmei, alții se bazează pe înțelegerea și competențele lor pentru a reuși.
În contextul accelerării globalizării și creșterii competitivității, directorii financiari lucrează mai strâns ca oricând cu directorii executivi.
Nivelul ridicat de înțelegere al disciplinei financiare îi ajută pe directorii generali, echipa de management și consiliul de administrație să ia cu încredere decizii importante cu privire la transformările curente.
Directorii financiari oferă informațiile de care factorii cheie din orice companie au nevoie pentru a rămâne aliniați misiunii lor și pentru a-și converti viziunea în realitate.
În concluzie
O companie are un leadership financiar excelent atunci când directorul financiar își face meseria cu un singur obiectiv în minte: să creeze avantaje competitive pentru companie.
Directorul financiar este vizionarul care poate înțelege informațiile financiare și ia în considerare ce înseamnă acestea dintr-o varietate de perspective.
Informațiile financiare, extrase din datele financiare, sunt cruciale în special dacă managementul vrea finanțare prin atragerea de capital sau să extindă operațiunile companiei în viitor.
Florentina Șușnea este Managing Partner în cadrul companiei PKF Finconta. Experiența ei profesională de peste 26 de ani cuprinde domeniile de audit statutar și IFRS, consultanță fiscală, probleme de rezidență fiscală, restructurare financiară și fiscală, documentație și politici de Transfer Pricing, fuziuni și divizări, M&A, expertize judiciare, contabile și fiscale, due diligence de achiziții. Florentina este membru acreditat al următoarelor organizații profesionale: Camera Consultantilor Fiscali, Camera Auditorilor Financiari din România, Camera Expertilor și Contabililor Autorizați din România si Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists. A absolvit Facultatea Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice, București, Facultatea de Drept din cadrul Universității ”Titu Maiorescu”, programul MBA de la Tiffin University din SUA, este doctor în economie și a urmat numeroase cursuri naționale și internaționale în domeniul fiscal. florentina.susnea@pkffinconta.ro