Schimbarea paradigmelor de leadership
Pe măsură ce inteligența artificială (IA) continuă să revoluționeze industriile și să ne modeleze viitorul, nevoia de conducere înțeleaptă devine schimbarea primordială necesară.
Într-o lume în care aplicațiile IA se extind în diferite domenii, valorificarea puterii sale predictive necesită discernământul și judecata liderilor înțelepți.
Chiar dacă IA are un potențial imens, managementul responsabil, transparența și colaborarea dintre oameni și mașini sunt esențiale pentru construirea încrederii și maximizarea beneficiilor acesteia.
În acest context este important să înțelegem care sunt transformările care apar, inclusiv în stilurile de conducere.
1. Apariția IA necesită schimbarea paradigmelor de leadership
Orice discuție despre inteligența artificială necesită o reevaluare a modului de conducere a companiilor. Fără practici de leadership în evoluție, IA nu își va atinge niciodată întregul potențial, deoarece provocările de afaceri nu pot fi rezolvate doar prin algoritmi.
Adevăratele soluții constau în trecerea de la o conducere bazată pe cunoștințe, experiență și inteligență la o conducere bazată pe inteligență și înțelepciune.
Liderii înțelepți nu creează doar valoare economică, ci și organizații sustenabile și etice. Ei sunt mai mult decât rezonabili: sunt responsabili și își fac cu integritate datoria față de organizație, deoarece au ca obiectiv bunăstarea acesteia pe termen lung.
În acest context inteligența artificială poate amplifica, submina sau chiar distruge această valoare, în funcție de înțelepciunea cu care este evaluată și implementată.
În esență, luarea înțeleaptă a deciziilor implică extinderea cadrului contextual și adoptarea unei perspective cuprinzătoare. Înseamnă înțelegerea și rezolvarea contradicțiilor, paradoxurilor și tensiunilor.
Liderii înțelepți îmbrățișează o perspectivă multidimensională, posedă maturitate emoțională și capacitatea de a-i inspira și mobiliza pe ceilalți.
Inteligența artificială poate ajuta liderii să realizeze aspirațiile organizației, dar fără înțelepciune, ar putea pune în pericol viitorul oamenilor.
2. Valorificarea puterii predictive a IA necesită discernământ
Directorii executivi înțeleg importanța capacității de a prezice schimbările pieței și de a înțelege diferiții factori care le influențează.
Inteligența artificială depășește deja oamenii în identificarea contrastului dintre tipare și zgomotul de fond. Abilitățile sale de predicție precisă pot îmbunătăți judecata umană.
Cu toate acestea, valorificarea IA implică transformarea activităților operaționale și colaborarea dincolo de granițele companiei pentru a stabili un ecosistem digital de conexiuni și practici comune.
Predicțiile trebuie să conducă la acțiuni corecte din punct de vedere strategic, cu analiza datelor fiind o capacitate organizațională de bază pentru a detecta punctele dificile, soluțiile de design și deciziile de implementare.
Conducerea unei afaceri presupune imaginarea unor soluții inovatoare, inspirarea oamenilor și modelarea viitorului. Liderii înțelepți vor uni inteligența umană și cea artificială, folosind IA ca un instrument puternic pentru a declanșa creativitatea și pentru a facilita noi soluții.
3. IA necesită un management responsabil
Dacă învățarea automată urmărește să imite creierul uman, aceasta este, de asemenea, susceptibilă la părtiniri. Funcționând în limitele datelor utilizate pentru calibrare, inteligența artificială poate reduce posibilitatea unei schimbări semnificative.
Prin urmare, liderii responsabili trebuie să monitorizeze și să gestioneze inteligența artificială, asigurând integritatea datelor, intrările adecvate de date și algoritmi verificabili și adaptabili.
Inteligența artificială și învățarea automată vor revoluționa munca, dar în primul rând vor completa și spori capacitățile umane. Sistemele cognitive pot îndeplini sarcini specifice și se pot îmbunătăți continuu prin bucle de feedback. Automatizarea și externalizarea au remodelat peisajul muncii, dar oamenii vor continua să joace un rol vital.
Colaborarea dintre oameni și mașinile inteligente poate duce la noi roluri și abilități, stimulând productivitatea prin procese de digitalizare care implică analiza datelor, robotică și automatizare.
În timp ce luarea de decizii părtinitoare și emoționale este specifică creierului uman și are limitările sale, natura umană ne insuflă și principii morale care depășesc gândirea pur utilitarista.
Înțelepciunea managerială este crucială în abordarea provocărilor prezente și în modelarea unui viitor conștient și orientat spre un scop pe care mașinile nu îl pot realiza singure. Liderii poartă responsabilitatea de a menține bunăstarea pe termen lung a tuturor ecosistemelor.
În concluzie
Noua tipologie de lideri va încuraja colaborarea între inteligența umană și cea artificială, transformând operațiunile, piețele, industriile și forța de muncă prin antrenarea noilor competențe necesare în mediul de afaceri.
Ei vor imagina un viitor în care sustenabilitatea și bunăstarea pe termen lung merg mână în mână și își vor ghida organizațiile să urmărească această viziune.
Alina Făniță este CEO și Partener al PKF Finconta. A lucrat cu companii multinaționale sau firme antreprenoriale din domenii diverse de activitate, pentru a le oferi servicii de audit financiar, due diligence, restructurări de grupuri, audit intern și alte servicii conexe activității de control intern. Este membră a celor mai prestigioase asociații profesionale din domeniu: ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililior Autorizați din România), CAFR (Camera Auditorilor Financiari) și IIA (Institute of Internal Auditors). A absolvit EMBA Asebuss la Kennesaw State University, a fost trainer pentru cursuri IFRS și este invitată ca expert la numeroase conferințe de business. alina.fanita@pkffinconta.ro