Evoluția strategică a rolului directorilor financiari

Evoluția strategică a rolului directorilor financiari

Evoluția strategică a rolului directorilor financiari

În ultimii ani, directorii financiari (CFO) s-au confruntat cu numeroase provocări și oportunități. Ar trebui ca directorii financiari să adopte o strategie ofensivă sau defensivă? Conform celor mai recente analize privind rolul directorilor financiari, ei nu percep această situație ca fiind una de tipul „ori/ori”.

În schimb se angajează într-un act de echilibristică la nivel strategic, oscilând între abordări ofensive și defensive, concentrându-se în același timp și pe construirea capacităților necesare dezvoltărilor viitoare. Această abordare complexă implică abordarea priorităților atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, necesitând mentalități și abordări distincte.

Echilibrarea strategiilor ofensive și defensive

Rezultatele analizelor pe acest subiect subliniază faptul că directorii financiari echilibrează atent diferite strategii, pentru a aborda cele mai mari amenințări la adresa organizațiilor lor: creșterea concurenței din industrie și volatilitatea economică crescută.

Datele ilustrează modul în care directorii financiari își alocă timpul în eforturile de a îmbunătăți reziliența organizațională și dezvăluie așteptările lor privind schimbările semnificative în organizații în anul următor. În mod remarcabil, 55% dintre CFO-i prevăd crearea de noi fluxuri de venituri prin înființarea de noi afaceri, reflectând o mișcare strategică de tip ofensiv.

De asemenea directorii financiari dedică o parte semnificativă din timpul lor pentru atenuarea riscurilor financiare, în timp ce caută simultan căi de creștere. Privind spre viitor ei anticipează schimbări semnificative în organizațiile lor, și sunt atenți la consolidarea rezilienței și valorificarea oportunităților de pe piață.

Identificarea strategiilor necesare pentru reziliență

Pentru a întări reziliența companiei, directorii financiari pun accent pe două domenii cheie pentru construirea rezilienței: construirea capacităților necesare pentru acest lucru în întreaga organizație și integrarea tehnologiilor avansate precum automatizarea și raportarea în timp real.

Aceste măsuri proactive sunt preferate în detrimentul abordărilor reactive și pe termen scurt, cum ar fi reacțiile de reducere a costurilor în caz de criză. Mai mult, directorii financiari care au consolidat eficient rezistența organizațiilor subliniază importanța managementului talentelor și a capacităților digitale.

Reprofilarea funcției financiare

O parte semnificativă a directorilor financiari vede dezvoltarea capacităților la nivelul întregii organizații ca un instrument puternic pentru consolidarea rezilienței. Ei participă activ la programele de dezvoltare a capacităților, recunoscând necesitatea unei game diverse de abilități în viitor.

Este interesant faptul că abilitățile financiare fundamentale pe cont propriu nu sunt considerate suficiente. Abilitățile de management al schimbării, adaptabilitatea și gestionarea proiectelor sunt evidențiate ca fiind critice pentru funcția financiară și subliniază imperativul talentelor multifuncționale în domeniul financiar.

Poate fi observată și o tendință în creștere a digitalizării în funcțiile financiare. De mai mulți ani directorii financiari integrează din ce în ce mai mult tehnologia în operațiunile financiare zilnice, iar organizațiile cu performanțe superioare conduc în adoptarea tehnologică.

Analizele avansate și tehnologiile bazate pe date sunt folosite pentru a îmbunătăți operațiunile financiare și de afaceri, demonstrând o abordare tehnologică avansată din partea directorilor financiari.

Privind spre viitor

În fața volatilității economice și a provocărilor strategice în curs, directorii financiari cu viziune au o abordare proactivă, concentrându-se pe:

  1. Schimbări transformative în afacerea sau modelul de funcționare al organizației
  2. Investesc în tehnologie la nivelul întregii organizații, în special în cadrul funcției financiare, pentru a îmbunătăți capacitățile de luare a deciziilor și
  3. Acordă prioritate dezvoltării talentelor, recunoscând rolul crucial în implementarea schimbărilor și consolidarea rezistenței organizaționale.

În concluzie, rolul directorilor financiari evoluează în gestionarea echilibrată a mediului în schimbare, oscilând strategic între ofensivă și defensivă, în timp ce investesc în dezvoltarea capacităților și adoptarea tehnologică.

Această abordare strategică pregătește organizațiile ca să depășească provocările și să valorifice oportunitățile, consolidând în final reziliența pentru un viitor prosper.